bias_lightning

Kdor pogosto dela na računalniku tudi ponoči oziroma zvečer, naj vsekakor razmisli o osvetlitvi zadnje strani monitorja s t.i. bias lightning. V osnovi gre za to, da se človeške oči "utrudijo" na premočnih kontrastih. Tipičen primer je gledanje v računalniški monitor, ki je svetel, ozadje pa temno. Ker se tudi oči prilagodijo na relativno močan izvor svetlobe monitorja slabše zaznavamo kontraste, barvne odtenke in ostalo kar se odvija na monitorju.

Rešitev je preprosta in poceni. Najbolj učinkovita je svetloba, ki prihaja izza monitorja, saj na tak način ni svetlobnih odbojev in težav s popačeno sliko, kot se prepogosto dogaja v primeru namizne lučke, ki sveti s strani.

Na trgu sicer obstaja kar precej plug&play rešitev za bias lightning, ampak večinoma vse so vezane na USB, kar pomeni precej omejeno moč oz. relativno slabo svetilnost. Večji kot je monitor, več svetlobe je potrebno, da je okolico enakomero osvetljena in da je prehod kontrasta z monitorja na "temno" / neosvetljeno podlago postopen oziroma gradienten.

Sam sem se zadeve lotil po svoje in kupil sledeče:

  • LED trak dolžine 1 m z močjo 14W/m, hladna bela svetloba, samolepilni - cena 15 EUR
  • napajalnik 2,5A, 20W, 12 V - cena 17 EUR
  • kabel z vtikačem in kontaktom - cena 3 EUR

Trak sem razrezal na polovico in oba 50 cm konca povezal med seboj, vsakega namestil simetrično na zadnjo stran monitorja, da svetita proti steni. Ta odbija svetlobo in daje lep gradienten prehod z monitorja na temno okolico.

bias_lightning_side_view

Razlika pri delu na računalniku je gromozanska! Sprva nisem verjel zapisom na internetu misleč, da pač prodajalci gonijo svoje, da bi prodali kar pač prodajajo. Ampak dejansko je razlika očitna, moje oči so precej bolj spočite, delo manj naporno in ker v povprečju ob delovnih dneh dnevno presedim pred zasloni računalnika med 8-12 ur/dnevno, razliko zares opazim. Vsekakor priporočam, saj sistem te ambientalne osvetlitve računalniškega kotička ni drag, ima pa mnoge pozitivne lastnosti, ki v praksi preprosto delujejo.

Comment